Anticarul

Anticarul
de Julian Sanchez

Editura ALL

 

O poveste intr-o poveste.
Povestea anticarului are o alta poveste in ea, povestea lui Casadevall. Casadevall era un arhitect de la sfarsitul secolului al XIV-lea. Sotia sa si cei doi copii au murit din cauza unei epidemii de ciuma neagra. A ramas doar el cu fiica sa cea mica si doica. Peste ani, cand s-a imbolnavit si fiica sa de ciuma Casadevall a apelat la evreii din call pentru a-si salva fiica. Se spunea ca acestia cunosteau antidotul. Putea sa functioneze sau nu. Casadevall a riscat si a cumparat antidotul de la un evreu, in schimbul unei promisiuni scrise ca intr-o zi il va ajuta pe evreu cu ceea ce ii va cere.
S. i-a cerut sa ascunda piatra lui Dumnezeu. Casadevall si-a indeplinit promisiunea si a ascuns piatra in timp ce lucra ca arhitect la Catedrala, la acoperis. Manuscrisul a fost pentru Casadevall ca un jurnal in care sa astearna ceea ce-l nelinistea.

 

In zilele noastre, Artur Aiguader, un faimos negustor de antichitati din Barcelona este gasit mort in magazinul sau.
Artur a gasit un manuscris vechi, manuscrisul lui Casadevall si lucra la traducerea acestuia. Parca a presimtit ce urma sa i se intample. I-a scris lui Enrique despre presimtirea sa si despre manuscris.
Enrique, fiul sau adoptiv, locuieste in San Sebastian. Acesta primeste scrisoarea chiar in weekendul in care Artur este asasinat.
Vine imediat in Barcelona sa se ocupe de inmormantare si de magazinul lui Artur. Cateva zile mai tarziu vine si Bety, fosta sotie a lui Enrique, sa-l ajute si sa-i fie alaturi.
Ajutata de Manolo (un cercetator care stia cate ceva despre piatra lui Dumnezeu), Bety incearca sa se ocupe de traducerea manuscrisului.
Aproape cand a descoperit locul in care era ascunsa piatra, Manolo a fost asasinat.

 

O aventura plina de mister, dorinta, ambitie, putere si iubire.

 

*

“Nu exista prietenii eterne atunci cand intre doi barbati intrevin banii, puterea sau femeile.”

“Despre anumite lucruri nu se poate vorbi decat la lumina zilei.”

“Niciodata, sub nicio forma, sa nu-i judeci pe ceilalti.”

“fantasmele trecutului .. exista, te bantuie, pregatite sa te faca sa-ti amintesti nenorocirile inevitabile care fac parte din viata noastra, din trecutul nostru, care ne ameninta viitorul. Si, atunci cand apar, trebuie sa stii cum sa le dai deoparte, daca vrei sa continui sa inaintezi, in cautarea viitorului.”

“Noi (femeile) avem intotdeauna dreptate, dar barbatii nu-nteleg decat in clipa cand e prea tarziu.”

“nu poti sa-ti testezi convingerile decat atunci cand treci prin probe de foc”

“Ignoranta poate fi un lucru valoros.”

 

Comments

  1. Pingback: Strada Fictiunii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *