Numele

Numele

de Jon Fosse

Traducerea: Carmen Vioreanu

Regia si scenografia: Vlad Cristache

Asistent regie si scenografie: Silvia Roman

Distributia: Gheorghe Visu, Ana Ciontea, Ana Bianca Popescu, Cezar Grumazescu, Aida Avieritei, Bogdan Nechifor

Teatrul Foarte Mic, Bucuresti

Mi-a placut enorm. Numele este un spectacol care m-a rascolit profund, un spectacol despre comunicarea din relatiile de cuplu si din familie, despre conflictul dintre generatii, despre dorinte si regrete, despre teama si cuvinte nespuse, despre singuratate.

 

Dupa o lunga absenta o tanara se intoarce acasa insotita de prietenul ei. Cei doi urmeaza sa aiba un copil si cum nu au niciun venit, s-au refugiat in casa parintilor ei pana isi vor face un rost si isi vor gasi ceva al lor. Dar relatia dintre cei doi nu pare a merge foarte bine. Baiatul este slabut, timid, individualist, deloc incantat de ideea de a avea un copil si de aceea se ascunde in spatele unei carti. Mai mult de atat, parintii ei nu par sa-l placa pe tatal viitorului lor nepot.

 

Oricat de greu te pune la incercare viata, in familie ta intotdeauna vei gasi un sprijin, vei gasi alinare. Parintii vor fi mereu acolo pentru copiii lor, oricat de neascultatori ar fi si oricat de mult ar gresi copiii. Aspect pe care Gheorghe Visu l-a punctat foarte bine: desi nu isi exprima entuziasmul, tatal este nerabdator sa-si revada fiica; desi nu o imbratiseaza, stie de ce are cea mai mare nevoie fiica lui.

Beate (Ana Bianca Popescu) nu are cea mai dragastoasa si fericita familie. Tatal munceste foarte mult si este extrem de obosit, iar mama este bolnava si se plange continuu de durere. Beate nu se simte bine in casa parinteasca, insa este singurul acoperis pe care il are momentan.

Fata are doua surori: Anna, sora cea mare care este si ea plecata de multa vreme de acasa, si o sora mai mica, foarte copilaroasa si sensibila, care debordeaza de energie si bucurie, dar care in interiorul ei plange.

 

Decorul joaca un rol foarte important in acest spectacol. La fel si muzica. Actorii sunt credibili, dezinvolti, reusesc sa transmita emotie si sa puna in valoare o piesa grea, in care este importanta fiecare miscare, fiecare expresie faciala, fiecare inspiratie sau expiratie.

 

Fiecare familie are o poveste. Copiii vor ramane mereu copii in ochii si sufletul parintilor lor, chiar daca la randul lor ajung sa aiba copii. Si oricat de mult greseste un copil sau se indeparteaza de parintii sai, acestia il vor ierta intotdeauna, il vor astepta si intampina cu bratele deschise.

Numele este un spectacol emotionant care indeamna publicul sa reflecteze putin asupra propriei vieti si a familiei sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *