Sinaia, orasul elitelor

Weekend-ul trecut am fost in Sinaia, la Casino, unde s-a lansat cartea-eveniment Sinaia, orasul elitelor. Arhitectura si Istorie, scrisa de arhitect Dan Manea si aparuta la Editura Princeps Publishing.

 

Sinaia, orasul elitelor este o carte aflata “la granita dintre monografie, carte de calatorie si album de fotografie” dupa cum apreciaza Adrian Majuru, istoric, antropograf si jurnalist, director al Muzeului Municipiului Bucuresti: “Autorul cartii Sinaia, orasul elitelor a reusit sa surprinda toate detaliile care au facut din aceasta asezare un oras diferit de celelalte orase ale Romaniei. Acest diferit este cartografiat cu atentie si sensibilitate, oferindu-i cititorului optiunea de a calatori prin povestea ilustrata a Sinaiei, fara ca distantele sa diminueze senzatia de apropiere afectiva. Volumul are parfumul unei monografii ilustrate si povestite a Sinaiei, situandu-se la granita dintre un studiu monografic, o carte de calatorie si un album.”

Scrisa din dragoste pentru Sinaia, avand peste 1000 de fotografii, mai vechi sau mai noi, in premiera sau binecunoscute, cartea spune povestea devenirii orasului Sinaia, Perla Carpatilor, resedinta regala, capitala de vara a Romaniei, urbe aflata pe lista scurta a oraselor in care stationa trenul Orient Express. 

 

“Cartea este o invitatie de a strabate salile acestui imens muzeu in aer liber care poarta numele Sinaia: Perla Carpatilor, capitala turismului romanesc, statiunea cu doua Gari Regale, in care opreste Orient Express-ul, orasul resedinta regala sau capitala de vara a Romaniei, asa cum i s-a spus de-a lungul vremii. Nu poti pretui, daca nu cunosti este motto-ul care m-a calauzit in dorinta de a dezvalui tuturor celor dornici sa descopere dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber, ce inseamna acest oras si modul unic in care el imbogateste patrimoniul universal.”, afirma Dan Manea.

 

Sinaia, orasul elitelor este o monografie a celui mai elitist oras al tarii. Cartea este produsul unui efort de documentare de peste 20 de ani, fotografiile ilustrand povesti despre oameni si despre intamplari absolut remarcabile. Este o carte complexa, cu foarte multe informatii despre statuile din Sinaia, despre fantanile orasului, despre belvederile din Sinaia sau despre cladirile monument. Ceea ce mi se pare cel mai interesant este micuta harta cu 4 trasee turistic-culturale: de la origini la apogeu, preumblare la sosea, turul cladirilor centenare si orasul ca amfiteatru. De la origini la apogeu mi se pare de departe cel mai fascinant traseu si cu siguranta am sa-l urmez intr-o zi, cu harta intr-o mana si cu aparatul foto in cealalta mana. Sa tot fii turist cu asemenea lucruri utile si frumoase la dispozitie.

Harta se gaseste si online pe site-ul cartii si este optimizata inclusiv pentru dispozitivele mobile. Cladirile monument si casele de autor sunt localizate prin GPS cu ajutorul solutiei de harti vectoriale digitale oferite de GPSMAPS.

Daca nu cunosti, nu poti sa pretuiesti. 

Sinaia, orasul elitelor

150 de ani de istorie, 150 de ani de regalitate

Sinaia este orasul cu cele mai multe monumente de arhitectura pe cap de locuitor din Romania, iar dupa ce citesti aceasta carte cu siguranta vei ajunge sa privesti altfel orasul Sinaia. Cartea joaca rolul unui ambasador cu alura de avocat. Un avocat al conservarii valorilor si elementelor de unicitate care fac diferenta. Pare ca tot ce a avut Romania remarcabil si-a gasit expresie in Sinaia: de la Casa Regala pana la cele mai importante figuri ale vietii economice si culturale romanesti.

La Sinaia s-a nascut Regele Carol al II-lea de Hohenzollern von Sigmaringen, in octombrie 1893 si tot la Sinaia s-a nascut si Regele Mihai I al Romaniei, la 25 octombrie 1921. Ferdinand I al Romaniei s-a stins din viata la Sinaia, in iulie 1927. Si Carol I s-a stins din viata tot la Sinaia, in septembrie 1914. Cata istorie intr-un singur orasel.

Fostul Castel Stirbey este una dintre cele mai vechi resedinte de vacanta construite in Sinaia, in anii 1874-1875, de printesa Alina Stirbey si sotul ei generalul I. Emanuel Florescu, dupa planurile arhitectului olandez Josef Jacob Schieffeleers. Astazi, Palatul Stirbey gazduieste Muzeul Orasului Sinaia, pe care noi l-am vizitat si am fost extrem de incantati. Este un muzeu impresionant, foarte bine organizat, incarcat de istorie si emotie. Si am mai facut noi o vizita la “Foisorul cu Flori”, hotelul care recreeaza atmosfera magica a timpului trecut cand Sinaia era resedinta regala. Hotelul poarta semnatura arhitectului Dan Manea si este deosebit din punct de vedere arhitectural, atat la exterior cat si la interior.

 

 

Sinaia, orasul elitelor

O carte must-read, un oras must-see

Implicarea activa a Primariei Orasului Sinaia a facut posibil acest frumos proiect. O parte din sumele obtinute din vanzarea cartii Sinaia, Orasul Elitelor vor sustine in mod direct dezvoltarea activitatilor turistice zonale. Ele vor fi donate Asociatiei “Clubul Rotary Valea Prahovei” pentru sustinerea proiectului “Belvederile din Bucegi”, ce are ca scop promovarea potentialului turistic al ariei protejate Parcul Natural Bucegi. Cu ajutorul acestor sume si a contributiei comunitatii locale va fi readus in actualitate traseul regal Sinaia-Poiana Stanii Regale, ce include punctele traditionale de belvedere de la Stanca Sf. Ana, Stanca cu clopotei, Stanca Franz-Josef si Poiana Stanii insasi, care vor fi marcate si amenajate ca locuri de odihna si informare.

 

Comments

  1. Pingback: „Sinaia la pas” - drumetii urbane prin istoria si cotidianul unui loc - Fa-te auzit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *