Eveniment lansare Florian Banu- “De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist”, Humanitas Cismigiu

Editura Corint lanseaza un nou volum din colectia Corint Istorie: Autori Romani

De la SSI la SIE. O istorie a spionajului romanesc in timpul regimului comunist (1948–1989)

de Florian Banu

 

 

Editura Corint lanseaza joi, 30 martie, ora 19, la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr.38) volumul De la SSI la SIE. O istorie a spionajului romanesc in timpul regimului comunist (1948–1989) de Florian Banu. La eveniment vor participa, alaturi de autor, Mihai-Razvan Ungureanu, Dinu Zamfirescu, Doru Dumitrescu si Marian Voicu.

Volumul isi propune o familiarizare a cititorului tocmai cu elementele esentiale pentru intelegerea universului spionajului romanesc din perioada regimului comunist, incepand cu structurile organizatorice si cu oamenii care au condus aceste structuri, trecand prin modalitatile de selectare si antrenare a personalului si incheind cu prezentarea succinta a catorva directii de actiune si cazuri cu valente exemplificatoare.

Dupa ani petrecuti in fruntea Serviciului de Informatii Externe, pot spune ca, in intalnirile avute cu prieteni sau cunostinte, cu jurnalisti sau cu reprezentanti ai administratiei, rareori mi‑a fost dat sa nu ghicesc, dincolo de subiectele benigne ale discutiilor, o curiozitate abia disimulata la adresa ocupatiei mele si a activitatii institutiei. Nu despre curiozi­tatea fireasca a cunoasterii este vorba, ci despre curiozitatea referitoare la discursul justificator sau explicativ asteptat din partea mea. Totul se desfasura intr‑un decor de pantomima. Priviri strecurate, sprancene ridicate, grimase ironice, gesturi plictisite. Si, peste toate, un gen de dispret politicos, un fel de distanta rece si calma, in spatele careia se putea lesne citi nein­crederea absoluta. M‑a incercat deseori sentimentul ca vorbele, oricat de argumentate faptic, legal sau etic, cad in gol. Efortul de clarificare sau de lamurire parea inutil, consumat fara re­zultat intr‑un simulacru de conversatie desfasurata intre un in­terlocutor care „stie” intreg adevarul si un naiv (eu!), care se straduieste zadarnic sa sustina contrariul.” Mihai-Razvan Ungureanu

 

Florian Banu s-a nascut in 1973, la Hunedoara. A studiat istoria la Universitatea „Dunarea de Jos”, din Galati, si a obtinut titlul de doctor in istorie in cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, din Iasi. Din august 2000 este consilier in cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A publicat mai multe volume de istorie, in calitate de autor (Asalt asupra economiei Romaniei. De la Solagra la Sovrom – 2005; „Un deceniu de impliniri marete”. Evolutia institutionala a Securitatii in perioada 1948–1958 – 2010) sau editor („Amorsarea” Revolutiei. Romania anilor ’80 vazuta prin ochii Securitatii – 2012, Romania si „razboaiele mintii”: manipulare, propaganda si dezinformare (1978–1989) – 2013).

 

Carte recomandata de revista Historia.

Accesul publicului la eveniment este liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *