Ora de educatie rutiera

Eram in clasa a V- a. Aveam in program o materie noua: educatie si cultura civica. Era ceva deosebit si abia asteptam prima ora de curs.

Acum, privind in urma, cred ca a fost materia care ne-a disciplinat si care a contribuit la formarea noastra ca indivizi. Ne-am dezvoltat, am invatat elemente de comunicare in societatea zilelor noastre, am invatat codul bunelor maniere, dar am invatat si notiuni din codul rutier. Notiuni simple, la nivelul unui copil de 10-11 ani, dar care au fost impregnate adanc in interiorul nostru si astazi ne sunt de folos in viata de zi cu zi.

Toate acestea notiuni nu au ramas la nivel de teorie. Profa, o doamna non-conformista foarte simpatica si apropiata de noi, a venit cu demonstratii practice. Spre exemplu, am organizat o masa festiva in clasa. Conform codului bunelor maniere am invatat sa asezam masa si sa folosim corect tacamurile. Dar, de departe, cele mai frumoase ore au fost pe strada, la trecerea de pietoni (nesemaforizata) de langa scoala. Sa va povestesc. Mai intai, ne-am confectionat indicatoare rutiere. Apoi, pe echipe, supravegheati de doamna profesoara si… niste studenti ai dansei veniti in practica (daca imi amintesc eu bine), stateam la trecerea de pietoni si cum apareau omuleti care voiau sa traverseze, noi scoteam indicatoarele rutiere la inaintare si opream masinile. Asteptam sa treaca omuletii si ridicam indicatoarele, lasand masinile sa mearga mai departe. Au fost soferi care au deschis geamul si ne-au laudat initiativa sau soferi care doar ne-au zambit discret. Dar am vazut si persoane acre, mohorate, foarte iritate ca au fost nevoite sa opreasca la trecere.

A fost o experienta extraordinara, pe care orice elev cred eu ca trebuie sa o traiasca la un moment dat in viata. Este importanta matematica, limba romana, limba straina (engleza/franceza/germana…), geografia, biologia si altele, dar este importanta si educatia civica. Este esential sa stim sa ne purtam in societate, sa avem niste notiuni de diplomatie, de educatie rutiera, de bune maniere.

De aceea, felicit proiectul “Ora de educatie rutiera” si sper sa creasca tot mai mult.

Aflat la a treia editie, proiectul “Ora de legislatie rutiera” a fost timp de 4 saptamani prezent in 60 de scoli din Bucuresti, in fata a 10.000 de elevi de clasa a III-a.

Organizat de Asociatia EDIT si Asociatia Impreuna Pas cu Pas, proiectul promoveaza importanta respectarii regulilor de circulatie rutiera si trage un semnal de alarma cu privire la consecintele nerespectarii acestora in proximitatea scolilor. “Ora de educatie rutiera” dureaza 50 minute si este sustinuta de echipe formate din 3 studenti ai Facultatii de Psihologie, impreuna cu un agent de politie si evident, invatatorul clasei.

In urma studiului realizat in anul 2015 cu 3.000 de elevi de clasa a III-a, coordonat de psihologii Nicoleta Burlacu si Ana Irina Ionescu de la Asociatia “Impreuna Pas cu Pas” au fost observate urmatoarele:

– 35% dintre copii nu stiu cum pot recunoaste un politist;

– peste 37% dintre acestia nu stiu cand trebuie sa se adreseze organelor de politie;

– 70% stiu care sunt cele doua culori pentru semaforul destinat pietonilor;

– 81,6% cunosc semnificatia termenului de “pieton”.

Mai mult, trei din patru elevi de clasa a III-a nu stiu cum trebuie sa circule corect pietonii in orase.

Copiii sunt participanti activi in traficul rutier, corect da? Inca din scoala primara, acestia se deplaseaza pe jos, cu bicicleta sau ca pasageri in autoturisme sau mijloace de transport in comun. Multi dintre ei se bazeaza pe atentia si cunostintele celorlalti participanti la trafic. Dar oare daca cunosc chiar ei regulile asentiale de circulatie, nu contribuie astfel la propria lor siguranta?

Obiectivele proiectului “Ora de educatie rutiera”: 

Reducerea numarului de accidente in randul copiilor.

Incurajarea copiilor sa fie participanti activi in trafic, prin asta intelegand faptul ca ei sa aplice in mod constient regulile pe care le invata, intelegand consecintele.

Cultivarea unei atitudini de vigilenta si responsabilitate din partea copiilor, intelegand ce inseamna sa te afli in siguranta si ce inseamna pericol.

Facilitarea relatiei dintre copil/pieton si agent de politie: copilul sa cunoasca rolul politistului in viata lui si sa inteleaga ca poate apela la ajutorul sau cand se afla in dificultate.

 

Si cred ca noi toti, parinti, rude, colegi sau alti participanti la trafic, putem sa ajutam copiii in acest proiect frumos: Ora de educatie rutiera.

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *