12 Strong (Cei 12 invincibili)

12 Strong (Cei 12 invincibili)

Regia: Nicolai Fuglsig

Scenariul: Ted Tally, Peter Craig si Doug Stanton

Dupa cartea “Horse Soldiers”, de Doug Stanton

Cu: Chris Hemsworth, Michael Shannon, William Fichtner, Elsa Pataky

Filmul este distribuit in cinematografe din 2 februarie 2018 de Ro Image 2000.

 

Nu cred ca este cineva in lumea asta care sa nu stie ce s-a intamplat in Statele Unite ale Americii pe 11 septembrie 2001. Recent a fost desecretizata povestea celor 12 militari americani care au fost trimisi in Afganistan imediat dupa acest cumplit atac. Cum sunt interesata de filmele care au la baza intamplari adevarate, mi-am dorit mult sa vad filmul 12 strong si sa aflu povestea celor 12 invincibili.

Tot filmul am avut un nod in gat. Nu a fost emotie, pentru ca filmul nu este deloc unul emotional. Si nu a fost nici ingrijorare, pentru ca stiam ca cei 12 militari se intorc cu bine acasa din aceasta misiune. Insa filmul reuseste sa impresioneze prin autenticitate si te implica in poveste, acolo cu ei in Afganistan, in prima linie, in fata talibanilor care abia asteapta sa moara. (Vezi si review-ul lui Emil.)

Cei 12 invincibili este un film puternic despre curaj si devotament.

Misiunea celor 12 militari condusi de capitanul Mitch Nelson (Chris Hemsworth) este una extrem de dificila si foarte riscanta, avand in vedere ca ei merg complet catre necunoscut si fara un interpret (translator). Imediat dupa atentatul de la 11 septembrie 2001 armata americana avea prea putine informatii, iar factiunile membre ale Aliantei Nordice nu doar ca luptau impotriva gruparii teroriste Al-Qaeda, dar mai luptau si intre ele, punandu-i astfel in dificultate pe militarii americani. Generalul afgan Dostum (Navid Negahban) chiar are o replica foarte expresiva in acest sens: Afganistan este cimitirul multor imperii.

Filmul 12 strong surprinde foarte bine tot ceea ce se intampla pe campul de lupta: de la relatiile care se formeaza intre camarazi pana la multe gloante si bombe. Tocmai de aceea eu cred ca “Cei 12 invincibili” este un film musai de vazut.

M-a impresionat mult imaginea crimei comise de Razzan (Numan Acar) si am realizat inca o data cat de norocoasa sunt ca m-am nascut aici si nu intr-o tara musulmana. M-a impresionat mult replica uneia dintre sotiile militarilor: “o sa te iubesc cand o sa te intorci”. Si mi-a placut filmul pentru credibilitatea de care da dovada, desi mi-ar fi placut sa aduca si ceva emotie. Nu ar fi fost nimic fals, avand in vedere ca orice militar plecat intr-un teatru de operatii militare are pe cineva acasa care il asteapta cu sufletul plin de emotie.

 

 

Alte articole interesante cu si despre Afganistan: filmul Lone Survivor si cartea Leii din Kandahar.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *