S-a scris primul episod din Caravana cinematografică: ​Afacerea Est

Centenarul Filmului Românesc​ ​a pornit de la Iași și va ajunge în 85 de localități din România și 15 din Republica Moldova
S-a scris primul episod din Caravana cinematografică: ​Afacerea Est

 

Sâmbătă, 3 februarie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, a avut loc lansarea proiectului internațional Centenarul Filmului Românesc.
În cadrul conferinței a fost prezentat și site-ul Centenarului Filmului Românesc, www.100filme.ro, pe care vor fi consemnate toate opririle caravanei. Site-ul conține o rubrică, unde doritorii de-a aduce Centenarul Filmului Românesc într-o anumită localitate pot solicita
acest lucru. Invitații speciali ai conferinței au precizat aspecte legate de de Centenar, pe care acest proiect le completează și au povestit despre importanța promovării cinematografiei în România. Invitații au precizat importanța faptului că proiectul a pornit și a fost lansat la Iași, oraș în care se va și încheia, în aprilie 2019.

Credit foto: Andrei Cucu

„IAȘUL DĂ DIN NOU TONUL!”

Andrei Giurgia (Manager proiect România): ​,,Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe. Cred că avem nevoie în continuare de promovarea ilmului românesc, de întâlnirile pe care cinematografia ni le oferă și de povestea frumoasă pe care trebuies-otrăimșiprinfilmîn2018. Nu este deloc ușor, dar ne bucură că am găsitsprijinșiîncrederelaparteneriicucarecolaborăm deja de peste șapte ani la festivalul Serile Filmului Românesc. Practic, acum colaborăm cu partenerii și instituțiile care cred în noi, în film și care ne-au arătat că le pasă de viitor”.

 

EPISODUL 1: AFACEREA EST LA IAȘI, CU PRIMII INVITAȚI AI CENTENARULUI CINEMATOGRAFIEI
Prima oprire a Caravanei Centenarului Filmului Românesc a fost la Ateneul din Iași, pe 3 februarie 2018, ora 16.00.
S-a scris primul episod, cu ajutorul celor prezenți la proiecția comediei Afacerea Est: regizorul Igor Cobileanski​, criticul de film Irina-Margareta Nistor​, actorii Daniel Busuioc și Constantin Pușcașu​. Aceștia au fost primii invitați ai caravanei, care au primit câte o distincție specială din partea proiectului​. Toate distincțiile au fost înmânate de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul cinematografic al Centenarului.
După film, la sesiunea de Q&A, în urma unei întrebări din public, regizorul Igor Cobileanski a declarat în premieră că pregătește și a doua parte, ​Afacerea Vest: ​„În mod cert nu va exista o continuare «Afacerea Est», există însă posibilitatea să fie «Afacerea Vest»”.

 

Centenarul Filmului Românesc este inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău), iar co-organizator al evenimentului ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an de zile este Agenția Națională de Presă AGERPRES. Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi​.
Inițiativa include „trasarea” hărții României Mari printr-o Caravană Cinematografică ce vizează traseul istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți. Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *