Firul fantoma

Phantom Thread (Firul fantoma)

Scenariul si regia: Paul Thomas Anderson

Distributia: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps

Din 16 februarie filmul este distribuit in cinematografe de Ro Image 2000.

 

Firul fantoma spune povestea celebrului designer Reynolds Woodcock si a surorii sale, Cyril. In Londra anilor ’50 familia regala, starurile de cinema si doamnele din inalta societate se imbraca de la casa de moda Woodcock.

Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) este un barbat rigid, cu numeroase tabieturi si complet dependent de sora sa, Cyril (Lesley Manville). O dependenta ciudata, dar oarecum de inteles dupa ce ii cunosti povestea. Reynolds este un burlac convins, iar femeile care trec prin viata lui sunt sursa sa de inspiratie continua. Asta pana intr-o zi cand in viata lui intra Alma (Vicky Krieps) o tanara modesta, dar cu o personalitate puternica. La inceput, Alma se simte o intrusa in casa lui Woodcock, dar curand Alma reuseste sa ii intoarca viata pe dos, ii perturba existenta sa bine calculata si ne invioreaza pe noi spectatorii. Pana la un punct aproape ca m-am identificat cu Alma, doar pana la un punct, si mi-a luat ceva timp sa-mi pun ordine in ganduri sa va povestesc despre acest film.

Atunci cand o femeie isi doreste ceva, nimic nu ii poate sta in cale. Este capabila sa faca orice pentru a obtine ceea ce isi doreste, in special atunci cand este vorba de barbatul iubit. Firul fantoma este un film uimitor, intr-adevar. Iubirea este un rau necesar, la inceput ne este frica sa ne lasam invaluiti in mrejele iubirii, dar in scurt timp devenim dependenti de aceasta. E rau cu rau, dar uneori parca este mai rau fara rau, oricat am sustine noi contrariul. Chiar si cei puternici isi pun sufletul pe tava in fata iubirii, se daruiesc pe sine si devin dependenti.

Filmul este putin cam lent pentru gustul meu, dar este foarte bine realizat. Coloana sonora este in ton cu actiunea, iar tinutele vestimentare si atmosfera creata redau fidel epoca respectiva. Nu am ce sa reprosez actorilor, sunt remarcabili in rolurile pe care le au. Povestea este cea care m-a socat. Firul fantoma spune povestea unui dependente asumate, a unei iubiri bolnave. O poveste despre pasiune, slabiciune si ambitie, care merita vazuta pentru actori si pentru cele 6 nominalizari la Oscar.

 

Filmul “Phantom Thread” are 6 nominalizări la premiile Oscar, pentru categoriile Cel mai bun film, Cea mai buna regie – Paul Thomas Anderson, Cel mai bun actor in rol principal – Daniel Day Lewis, Cea mai buna actrita in rol secundar – Lesley Manville, Cele mai bune costume, Cea mai buna coloana sonora originala. Aceste nominalizari se alatura celor de la Globurile de Aur si celor de la premiile BAFTA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *