Caravana centenarului filmului romanesc ajunge la Sighisoara

100 DE ANI, 100 de filme, 100 DE ORAȘE: FILIP CEL BUN, în proiecție specială în Turnul Fierarilor din Sighișoara

 

Duminică, 9 septembrie, Caravana Centenarului Filmului Românesc va ajunge la Sighișoara. În Turnul Fierarilor, începând cu ora 19.00, va rula pe marele ecran filmul Filip cel Bun, în regia lui Dan Pița. Documentarul AGERPRES „Marea Unire: România, la 100 de ani” va fi proiectat în deschiderea evenimentului, la ora 13.00.

 

Expoziția Fotografică România: Evoluție va putea fi văzută în cadrul programului caravanei și va cuprinde unele din cele mai importante momente din Arhiva Fotografică AGERPRES, dedicată Marii Uniri.

 

Filip cel Bun (1975)

Regizor: Dan Pița

Durată: 91 minute

Gen: Dramă

Rating: Audiență generală

Distribuție: Ica Matache, Mircea Diaconu, Vasile Nițulescu, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu Matei, George Constantin, George Mihăiță, Marin Moraru, Ileana Popovici.

 

Prin modul în care a fost conceput filmul, regizorul Dan Piţa a reuşit să depăşească tiparul proletcultist-propagandistic al peliculelor epocii şi a creat o meditaţie neorealistă pe tema căutării de către un tânăr a rostului său în societate. Astfel, în timp ce unii aleg calea cinstită şi demnă a muncii respectabile, alţii aleg drumul ruşinos al învârtelilor, corupţiei şi laşităţii. Acceptarea, la un moment dat, a unui compromis poate determina ratarea întregii vieţi. Este cazul lui Alexandru, tatăl lui Filip , care tăinuieşte o nedreptate la care a asistat cândva. Fiul său, Filip, refuză să facă aceeaşi greșeală, pe care o făcuse tatăl său și face o alegere în favoarea dreptății.

Filmul a fost extrem de bine primit de critică, pentru actualitatea şi sinceritatea lui, sinceritate care impresionează tinerii şi astăzi.

 

Documentarul AGERPRES „Romania la 100 de ani” va fi proiectat la Sighisoara

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

 

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

*

Sighișoara a fost și rămâne unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei și, totodată, un centru economic de vârf. Localitatea este menționată pentru prima dată în anul 1280, sub numele de Castrum Sex.

Localitatea Sighișoara a primit statutul de oraș în anul 1367 și de atunci a înflorit lent, dar temeinic, păstrându-și cu demnitate vechimea și istoria. Acest loc este faimos, în mare parte, datorită faptului că aici s-a născut voievodul Valahiei, Vlad Țepeș, care a servit drept inspirație pentru personajul Dracula al scriitorului irlandez Bram Stoker. Tatăl voievodului Vlad Țepeș, voievodul Valahiei, Vlad Dracul, a locuit în Sighișoara în perioada 1431–1435, în timp ce se afla în exil. Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431 și și-a petrecut primii ani de viață în burgul din sudul Transilvaniei.

E demn de menționat faptul că faimoasa Cetatea din Sighișoara a rămas neatinsă de intemperiile vremurilor și ale războaielor, fiind și azi cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *