100 de ani de istorie a Romaniei sunt prezentati pe scena TNB in spectacolul “A fost odata in Romania”

Vinerea trecuta pe scena Teatrului National Bucuresti, Sala Pictura, a avut loc premiera spectacolului “A fost odata in Romania”, premiera la care am fost si eu prezenta. Am parcurs rapid 100 de ani de istorie a Romaniei, incepand cu Primul Razboi Mondial pana in vremurile noastre. As fi vrut sa se termine si spectacolul odata cu Revolutia din ’90, nu pentru ca timpurile moderne nu ar fi relevante in istoria Romaniei, ci pentru ca o data cu discoteca/clubul zilelor noastre spectacolul parca si-a pierdut din farmec. Dar poate ca atunci spectacolul ar fi ramas doar o poveste, nu si o lectie de istorie si de viata.

Mi-a placut sa vad cum a fost odata in Romania si am fost coplesita in special de modul in care a fost prezentata perioada comunista. Aproape mi-au dat lacrimile cand doi tineri care aveau o portocala au fost surprinsi de un agent al securitatii ascultand radio Europa Libera. Programele transmise pe acel post de radio incomodau regimul comunist din Romania, iar cine era prins ca asculta Europa Libera putea chiar sa ajunga sa faca puscarie. In perioada comunista fructele exotice erau destul de greu de procurat, asadar pentru cei doi tineri portocala era nepretuita si nici nu se indurau sa guste din ea. Cum doar ei (securistii/comunistii) aveau drepturi, ghiciti ce s-a intamplat cu portocala tinerilor? Sau.. mai bine mergeti sa vedeti si voi. Chiar daca veti ghici ce s-a intamplat cu portocala, caci este foarte usor, nu veti simti acea emotie pe care o transmit actorii.

A fost odata in Romania este un spectacol de pantomima care impresioneaza prin cat de mult exprima fiecare gest, fiecare privire, sunet, miscare. Fiecare din noi a trait o particica din acest secol de istorie a Romaniei si fiecare va intelege acest spectacol in propriul lui fel, in functie de experientele traite, de povestile “istorice” auzite sau citite. Si tocmai aceasta este frumusetea spectacolului de pe scena.

Spectacolul “A fost odata in Romania” spune o poveste simpla cu si despre oamenii obisnuiti care supravietuiesc unor momente grele si pe care sistemul nu ii doboara. Cred ca pot spune ca spectacolul incearca sa ne ajute sa intelegem de ce a ajuns Romania unde este astazi si de ce tinerii pleaca din tara lor natala pentru a cauta un drum mai lin, un trai mai bun si o societate mai sigura. Viitorul depinde de noi, daca suntem suficient de inteligenti sa analizam si sa intelegem trecutul, pentru a nu mai repeta anumite greseli. Nu cred ca vrem sa retraim trecutul pentru mai mult de o ora intr-o sala de spectacol, asadar poate teatrul in general, si in special acest spectacol, sa ofere un raspuns tinerilor, sa ne deschida ochii, sa ne trezeasca la realitate, sa ne motiveze sa schimbam ceva in bine?

Dragos Huluba afirma: “Titlul spectacolului A fost odata in Romania poate fi citit in doua feluri, adica a fost odata si speram sa nu se mai intample, sau a fost odata si, din pacate, nu mai e. ” Eu il citesc: A fost odata in Romania si speram sa nu se mai intample. Am trait doar 7 ani din comunism, eram doar un copil, dar sa nu se mai intample!

 

A fost odata in Romania

Regia si ilustratia muzicala: Dragos Huluba

Scenariu: Dragos Huluba, Eduard Adam, Violeta Huluba

Distributia: Ileana Olteanu, Eduard Adam, Violeta Huluba, Dragos Huluba

Teatrul National “I.L. Caragiale”, Bucuresti, Sala Pictura

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *