Mentorul – o poveste despre succes și singurătăți în dragoste

Teatrul Nottara anunță premiera spectacolului Mentorul de Daniel Kehlmann, o poveste cuceritoare despre succes și despre singurătăți în dragoste, în regia lui Cristian Nicolaie. Reprezentația va avea loc vineri, 17 mai 2019, la ora 19.30, la Sala George Constantin. Din distribuție fac parte: Ion Haiduc, Alexandru Ion, Raluca Gheorghiu și Rareș Andrici, iar scenografia este semnată de Victor Diaconu.

Un tânăr dramaturg în vogă, Martin Wegner, pe care presa îl numește vocea generației sale, și un scriitor celebru, Benjamin Rubin, aflat deja spre apusul carierei și al existenței, se întâlnesc undeva, într-o vilă de la țară… Alături de ei sunt Gina, soția lui Martin, și Erwin Wangenroth, gazda lor, un tânăr pictor aspirant. Timp de o săptămână cei doi scriitori sunt plătiți de o fundație să stea departe de lume, să finiseze împreună un text al lui Martin. Ce se întâmplă, însă, între ei – Martin, soția lui, Rubin și Erwin, reprezentantul fundației – este o altă istorie. Aici, la capătul lumii, orgoliile se trezesc, se ciocnesc destine, se spun adevăruri dureroase. O întâlnire între doi scriitori care vin din lumi diferite se transformă într-un pretext pentru o frumoasă și tristă poveste despre oameni și singurătățile lor. Și, nu în ultimul rând, Mentorul rămâne o satiră tăioasă despre lumea literară, în special, și despre lumea artistică, în general.

 

    Daniel Kehlmann este unul dintre scriitorii de limbă germană care se bucură de cel mai mare succes în acest moment, la nivel mondial, un romancier bine cotat, tradus în peste patruzeci de țări, și un dramaturg îndrăgit. Eu şi Kaminski este romanul care, în 2003, i-a adus consacrarea în lumea literară și recunoașterea internațională, fiind un bestseller publicat în peste douăzeci de țări. În 2007, romanul Măsurarea lumii va reprezenta confirmarea valorii, fiind vândut în peste două milioane de exemplare.

Piesa Mentorul a avut premiera și a fost jucată cu mare succes și cu cronici de cinci stele la Theatre Royal din Bath, în 2017, fiind apoi transferată în West End, în Londra.

„Mi-am dorit să pun în scenă Mentorul, atunci când am văzut pe un mare banner din Londra afișul acestui spectacol, pe care era trecut F. Murray Abraham, unul dintre cei mai mari actori și profesori de actorie din Marea Britanie. M-am gândit că ar fi minunat ca un maestru al scenei de la noi din teatru să profite de acest text. Spectacolul este despre o mare bătălie de orgolii, ascunsă sub aparența unui conflict între generații, pentru că, de fapt, conflictul între generații este fals: un scriitor bătrân, care a produs cândva o capodoperă, și unul tânăr, în prag s-o producă… Iar acest conflict între orgolii se întâmplă pe fundalul unor puternice situații de viață.

(Cristian Nicolaie, regizor)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *