Cyrano, mon amour

Edmond (Cyrano, mon amour)
Regia si scenariul: Alexis Michalik
Cu: Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner
Distribuit de Independenta Film.

 

Actiunea filmului se petrece in Paris, in decembrie 1897.

Edmond Rostand este disperat: nu a mai scris nimic de ceva vreme, mai mult, ultima lui piesa a fost un dezastru pe scena. Visand la o piesa si un spectacol de succes, Edmond ii propune marelui actor Constant Coquelin o comedie eroica, in versuri, fara a avea insa vreun cuvintel scris la momentul respectiv. Urmarim cum a scris Edmond Rostand piesa “Cyrano de Bergerac” si cum a fost transpusa aceasta intr-un spectacol memorabil, care a avut 40 de bis-uri la prima reprezentatie pe scena. De atunci, spectacolul a fost jucat de aproximativ 20 de mii de ori si piesa a fost ecranizata in numeroase randuri, ramarcabil fiind filmul lui Jean-Paul Rappeneau, cu Gérard Depardieu in rolul principal. Ca o paranteza, G. Depardieu este un actor drag mie, insa nu am vazut acest film. Acum, dupa ce am vazut filmul Edmond, sunt foarte curioasa sa vad Cyrano de Bergerac (1990) cu Depardieu.

Vizual, filmul lui Alexis Michalik este fabulos. Decorurile si costumele ne teleporteaza in Belle Epoque si ne transmit o energie si o buna dispozitie cum rar mai transmit astazi filmele care apar pe marile ecrane. Detaliile din culisele spectacolului sunt amuzante, iar personajele sunt foarte bine conturate. Regizorul si scenaristul Alexis Michalik are o aparitie scurta, dar de mare senzatie, in filmul sau, in rolul rivalului lui Edmond.

Viata aventuroasa a lui Cyrano de Bergerac l-a inspirat pe Edmond in scrierea sa. Insa adevarata sa muza a fost costumiera de care era indragostit amicul sau. Avand in vedere ca Edmond este casatorit si are doi copii, este interesant de urmarit si evolutia acestui triunghi (nu-i putem spune amoros, in fapt): Edmond – Jeanne – Leo.

 

 

Edmond (Cyrano, mon amour) este un film plin de curaj despre munca din spatele scrierii unei piese de teatru bune si despre munca din culise a unui spectacol reusit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *