Regine din umbra

Regine din umbra. Amante si curtezane care au schimbat istoria

de Maria Pilar Queralt del Hierro

Editura Corint Istorie


Regine din umbra este o frumoasa carte care m-a purtat intr-o calatorie fascinanta in trecutul femeilor care au facut istorie. Din secolul 14, de la regina Castiliei, Leonor de Guzman, in secolul 20, la Camilla Parker, am trait emotii si iubiri fascinante si am inteles ca au fost vremuri in care casatoria se facea conform intereselor politice ale epocii, astfel ca regele isi gasea iubirea in altcineva.

M-au fascinat in mod deosebit Madame du Barry , Dorothea Jordan si Madame Lupescu. Dar fiecare poveste are farmecul ei si surprinde foarte bine atmosfera acelei epoci.

 

Madame du Barry (1743-1793) a fost ultima favorita a regelui Ludovic al XV-lea, cea care a luat locul faimoasei Madame de Pompadour dupa moartea acesteia. Dupa moartea lui Ludovic al XV-lea, Madame du Barry a fost izolata la abatia Pont-aux-Dames, in afara Parisului. Dupa aproape un an si-a reluat viata sociala alaturi de adevarata ei dragoste, Louis Hercule Timolon de Cosse, duce de Brissac si guvernator al Parisului. Izbucnirea revolutiei le-a tulburat viata, Madame du Barry a fost acuzata de sustinea contrarevolutionarilor, inchisa si in final ghilotinata.

 

Actrita Dorothea Jordan – iubirea imposibila a lui William al IV-lea al Angliei (1761-1816). Dorothea era cu 13 ani mai mare ca el, dar nu a contat. Dorothea si William au trait o lunga si intensa poveste de iubire, fara sa se ascunda. Au fost fericiti si au avut impreuna 10 copii, dar din pacate nu se putea ca viitorul rege sa traiasca in concubinaj cu o actrita. Asadar, William al IV-lea al Angliei a fost fortat sa se casatoreasca cu o printesa de origine germana, Adelaide. Dorothea nu a suportat despartirea de William si cativa ani mai tarziu a murit singura, in cea mai crunta saracie. Din momentul in care a urcat pe tron si pana la moarte, William al IV-lea a tinut in cabinetul sau portretul Dorotheei. Mai mult, dupa moartea acesteia a comandat o statuie care o infatiseaza pe Dorothea in ipostaza de mama, statuie care in 1980 a fost instalata la Buckingham.

 

Elena Lupescu (1895-1977) m-a fascinat in primul rand pentru ca este un personaj important din istoria Romaniei. Se spune ca era atragatoare si extrem de abila in arta seductiei. Magda-Elena Wolf (Elena Lupescu) a reusit sa-l desparta pe regele Carol al II-lea de sotia sa, printesa Elena a Greciei, iar in 1947, in exil, Elena Lupescu se casatoreste la Rio de Janeiro cu fostul rege Carol al II-lea.

 

Nu vreau sa va povestesc mai multe, as vrea sa descoperiti singuri povestile frumoase, emotionante si puternice din spatele curtezanelor care au schimbat istoria. 20 de femei, 20 de povesti foarte bine documentate si absolut fascinante.

Alaturi de consoartele oficiale, reginele din umbra – celelalte femei din preajma puterii – si-au scris nu numai istoria personala, dar si pe cea a barbatilor pe care i-au cucerit., scrie Diana Mandache in prefata acestei minunate carti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *