Borg vs McEnroe: Infruntarea secolului

Borg vs McEnroe: Infruntarea secolului

Regia: Janus Metz Pedersen

Scenariul: Ronnie Sandahl

In distributie: Shia LaBeouf (John McEnroe), Sverrir Gudnason (Björn Borg), Tuva Novotny (Mariana Simionescu, sotia lui Borg), Stellan Skarsgård (Lennart Bergelin), Ian Blackman (dl. McEnroe)

Distribuit de Ro Image 2000.

Wimbledon, 1980 – o finala care a ramas in istorie: Borg vs. McEnroe. Eu nici nu eram nascuta in 1980, insa in copilarie am auzit cateva povesti despre infruntarea secolului si eram fascinata. Atunci cand am aflat ca urmeaza sa apara un film despre aceasta grandioasa infruntare m-am bucurat nespus.

Am jucat si eu tenis de camp, dar nu de performanta, si mai joc ori de cate ori pot. Imi place mult tenisul si cred ca este un sport atat al trupului, cat si al mintii. Tenisul este sportul care te invata ceva despre tine, pentru ca tenisul este despre echilibru si control, despre putere si concentrare, despre viata. Andre Agassi afirma: “Tenisul foloseste limbajul vietii. Avantaj, serviciu, greseli, break, iubire- astea sunt elementele de baza ale tenisului. Pentru ca fiecare meci de tenis reproduce viata de zi cu zi”.

Borg vs McEnroe: Infruntarea secolului

Este anul 1980 si o lume intreaga asteapta ca Björn Borg sa castige al cincilea titlu de la Winbledon. Presiunea este mare, iar in sufletul si mintea lui Borg se instaleaza teama ca ar putea pierde. John McEnroe, un tanar talentat, dar mereu furios pe teren, este un potential castigator al campionatului de la Wimbledon.

Flashbackurile sunt emotionante si ne ajuta sa intelegem care a fost motivatia acestor copii, ce i-a determinat pe cei doi sa joace tenis la acest nivel. Este foarte interesant sa vezi copilul care a fost Björn, copilul care era John; iar apoi sa-i privesti unde au ajuns, cat de incapatanati sunt si cum se infrunta in finala de la Winbledon. Sunt doua temperamente total diferite: unul este calm si isi controleaza emotiile, celalalt este impulsiv si arogant. Fire and ice, cum se spunea despre ei.  Sunt cei mai mari adversari, dar sunt singurii capabili sa inteleaga prin ce trece celalalt. Pana la urma cei doi lupta cu sine si incearca sa-si depaseasca propriile limitele. Nu este o lupta usoara, insa fiecare are de invatat ceva din aceasta experienta, precum si de la celalalt.

Borg vs McEnroe: Infruntarea secolului e povestea a doi barbati tineri care se lupta pentru a dovedi care e cel mai bun, ca sa aiba importanta, sa fie cineva sau ceva. Blocati intr-una din cele mai mari rivalitati din lumea sportului, cei doi se lupta, in ultima instanta, cu proprii lor demoni..” Janus Metz

Borg vs McEnroe: Infruntarea secolului este o adevarata lectie de viata. Asa este viata, ca-n tenis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *