Darkest Hour. Ziua Decisiva

Darkest Hour. Ziua Decisiva

Regia: Joe Wright

Scenariul: Anthony McCarten

Cu: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, David Strathairn, Stephen Dillane, David Schofield

Distribuit de Ro Image 2000

Darkest Hour. Ziua Decisiva

O lectie de istorie, frumos inflorita si colorata pe alocuri, pe care fiecare prim-ministru ar trebui sa o invete: sa asculte vocea poporului. Un film exceptional si un actor fabulos care il portretizeaza exemplar de frumos pe Winston Churchill. Prin arta machiajului, dar mai ales prin jocul sau actoricesc, Gary Oldman este Winston Churchill, un exemplu de curaj, forta si poate un pic de nebunie.

Pe 10 mai 1940 Winston Leonard Spencer-Churchill, care avea 65 de ani la momentul respectiv, a devenit prim ministru intr-un moment delicat al celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru Marea Britanie. Churchill s-a ambitionat sa nu negocieze pacea cu Hitler, pentru ca “Nu poti sa negociezi cu un tigru cand ai capul in gura lui.”, ci sa lupte cu orice pret pentru victorie.

Churchill a fost unul dintre cei mai mari lideri de razboi ai secolului, cel care a stiut sa mobilizeze toate resursele umane si materiale ale Regatului Unit in lupta pentru victorie. Chamberlain (Ronald Pickup), adversarul sau, recunoaste in urma discursului eroic si motivational din Parlament al lui Churchill ca aceasta a reusit sa mobilizeze la lupta cuvintele limbii engleze.

“We shall defend our island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills, we shall never surrender.”

Pentru armata care era incoltita pe plaja de la Dunkerque, ideea nebuneasca a prim-ministrului Churchill de a mobiliza toate micile ambarcatiuni individuale este salvarea celor 400.000 de oameni ce nu se puteau intoarce acasa. Acum pentru ca stiu povestea acestei decizii importante din istorie, parca privesc altfel filmul Dunkirk regizat de Christopher Nolan.

Darkest Hour. Ziua Decisiva este un film interesant si captivant, care reuseste sa recreeze foarte bine oamenii si atmosfera din perioada respectiva. Este un film puternic, cu cateva replici pline de sarcasm, dar si cu putina emotie exact atunci cand a fost nevoie de aceasta (spre exemplu: secventa in care Churchill discuta cu oamenii obisnuiti). Nu cred ca mai este nevoie sa precizez inca o data cate de mult mi-a placut Gary Oldman in rolul lui Winston Churchill. Mi-a placut si Kristin Scott Thomas in rolul doamnei Churchill, exact femeia de care acesta avea nevoie: inteleapta, diplomata si libera. Si mi-a mai placut Lily James in rolul secretarei Elizabeth Layton, este gingasa si calda, dar mai ales puternica si devotata.

Darkest Hour. Ziua Decisiva este un film memorabil, care merita vazut in cinematografe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *