A Viszkis (Banditul whisky)

A viszkis (Banditul Whisky/The whisky robber)

Regia: Nimród Antal

Cu: Bence Szalay, Zoltán Schneider, Piroska Móga, Viktor Klem

Distribuit de Taylor Projects.

Filmul are la baza povestea de viata a lui Attila Ambrus, un maghiar din Romania, care a jefuit 27 de banci si oficii postale din Ungaria si este o placuta surpriza a acestui inceput de an. Nu-i cunosteam povestea, insa trebuie sa recunosc ca m-am documentat un pic inainte de a vedea filmul.

Banditul whisky

Attila Ambrus s-a nascut pe 6 octombrie 1967 in Miercurea Ciuc, Romania. Are o copilarie grea, fiind orfan de mama, abandonat de tata si crescut de bunica, astfel ca Attila emigreaza intr-o buna zi. Pana in Ungaria a calatorit sub un tren de marfa… waw, ce curaj, ambitie si stapanire de sine trebuie sa fi avut.

Fara acte, cu greu s-a descurcat in Ungaria anilor ’88-’90. A devenit jucator de hochei pe gheata, timp in care a comis si numeroase jafuri, mai exact 27 de jafuri asupra institutiilor bancare sau a oficiilor postale din Ungaria. Niciunul din jafurile sale nu a fost violent si nu s-a lasat cu varsare de sange. Pentru curaj, inainte de fiecare jaf, Attila obisnuia sa bea un pahar de whisky, de aici si supra-numele sau: banditul whisky.  In plus, ca semnatura sa spunem, banditul lasa de multe ori sticka de whisky la locul faptei.

Prins pentru interogatoriu, Attila a reusit o evadare spectaculoasa din sediul politiei. Waw. Trebuie sa vedeti filmul!!

Attila a facut 10 ani de puscarie. A fost pus in libertate in 2012, iar in prezent lucreaza ca olar si are brandul sau propriu: Banditul Whisky.

 

M-a impresionat povestea de viata a lui Attila, mai mult, la sesiunea de Q&A ce a urmat vizionarii de presa, Attila mi s-a parut un barbat deschis – atat cat trebuie, diplomat, spontan si cu simtul umorului foarte bine dezvoltat. Intrebat daca ar comite din nou jafurile, daca ar avea posibilitatea sa se intoarca in timp, Attila recunoaste ca da, doar ca de data aceasta fara un partener. Nu are cont la banca si regreta faptul ca nu a ascuns undeva o parte din banii furati, ca astazi sa nu mai fie nevoit sa munceasca pentru un trai decent.

Bence Szalay interpreteaza rolul lui Attila Ambrus, este jovial, carismatic si atrage instant simpatia publicului. Foarte simpatic in primul sau jaf, sunt curioasa daca asa a fost si in realitate, avand in vedere ca filmul nu este un documentar, iar regizorul si-a adus contributia intr-o proportie de aproximativ 10%. Ceea ce m-a impresionat la Attila este dragostea lui pentru calatorii. Pentru ca intotdeauna calatoriile te dezvolta, te invata ce inseamna cu adevarat viata si sunt singurele amintiri cu care ramai si pe care nimeni nu ti le poate fura. Practic, omul a jefuit bancile pentru a pleca in lume sa vada cele mai faine locuri posibile. Chapeau!

Viktor Klem este partenerul sau de spargeri, Piroska Móga este Kata, iubita lui; iar Zoltán Schneider este anchetatorul Bartos. O echipa frumoasa, un film fascinant si o poveste de viata… care te lasa efectiv fara cuvinte.

 

Cum spuneam mai sus: trebuie sa vedeti filmul. Acesta este deja disponibil in cinematografele Cinema City din Bucuresti si din tara. Vizionare placuta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *