La revedere acolo sus

La revedere acolo sus (Au revoir là-haut)

Regia: Albert Dupontel

Distibutia: Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte, Niels Arestrup, Émilie Dequenne, Mélanie Thierry

Dupa romanul omonim scris de Pierre Lemaitre, aparut la noi la Editura Trei.

Din 29 iunie in cinematografe, distribuit de Independenta Film.

 

Albert Maillard (Albert Dupontel) si Edouard Péricourt (Nahuel Pérez Biscayart) sunt doi soldati supravietuitori ai Primului Razboi Mondial. Albert este un contabil modest, iar Edouard este un artist extravagant. Edouard a fost ranit in razboi si pentru ca nu a vrut sa se intoarca acasa ranit, Albert l-a ajutat sa isi schimbe identitatea.

Dezamagiti de Franta, tara lor, care isi glorifica mortii si uita de cei care au supravietuit cumplitului razboi, cei doi prieteni pun la cale o escrocherie grandioasa. Mi s-a parut absolut fabulos modul in care reusesc sa faca rost de bani pentru ca escrocheria lor sa vada lumina tiparului. Si mi se pare extraordinar cum viata se joaca cu noi, oamenii, si… iata cum in plasa celor doi camarazi cade chiar Marcel Péricourt, tatal lui Edouard, un personaj bine realizat, un om puternic si dur, interpretat magnific de Niels Arestrup.

Si… viata se joaca cu multe simboluri in acest film (vezi: groapa, calul… ), trebuie doar sa fii atent si sa intelegi anumite lucruri, sa faci niste conexiuni. La revedere acolo sus este un film extraordinar, mi-a placut mult.

Nahuel Pérez Biscayart reuseste sa impresioneze, mai ales ca nu are deloc un rol usor, daca stam sa ne gandim ca se foloseste doar de privire pentru a exprima trairile sale. Disperare, teama, ironie, curaj, durere – toate aceste trairi din ochii lui Edouard coplesesc publicul, iar privirea lui din final… nu o voi uita prea curand, asta e sigur. Mastile pe care le poarta Edouard sunt realizate de Cécile Kretschmar si reusesc sa surprinda delicat fiecare moment si fiecare stare a personajului.

Albert Dupontel – actorul – este clar eclipsat de camaradul sau, Edouard, in toata aceasta poveste. Ba chiar si de Laurent Lafitte (care interpreteaza remarcabil rolul locotenentului Pradelle). In schimb, Albert Dupontel – regizorul – straluceste, reusind sa dea o nuanta usor comica unei povesti macabre.

La revedere acolo sus este o poveste induiosatoare despre adevarata camaraderie, despre rani care nu pot fi vindecate, despre relatii care nu pot fi reparate (vezi relatia tata-fiu), despre vieti care nu pot fi recuperate.

Despre filmul “La revedere acolo sus” a scris deja Emil Calinescu aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *